Miljöpartiet har varit med och styrt Stockholm i två mandatperioder. 2014-2018 var det en rödgrönrosa majoritet, och 2018-2022 en grönblå. Under denna tid har Miljöpartiet kunnat genomföra mycket grön politik, och fått genom förslag från kommunpolitiska programmet och det lokala valmanifestet. Stora delar av Miljöpartiets politik har kunnat genomföras samtidigt som Sverigedemokraterna har hållits utan inflytande.
Jag började som ersättare i Arbetsmarknadsnämden under föregående mandatperiod och slutade mandatperioden som gruppledare i nämnden för Miljöpartiet. En av de viktigare saker vi genomfördes då var satsning på samhällsvägledning till nyanlända i samtliga stadsdelsnämnder i Stockholm Stad. Denna mandatperiod 2018-2022 har jag varit Miljöpartiets ledamot i Arbetsmarknadsnämnden och vi har fått igenom flera satsningar inom arbetsmarknads- och integrationsområdet, bland annat:
Större möjlighet till jobb för kvinnor. Mer resurser har avsatts till uppsökande arbete för att skapa fler jobbmöjligheter för kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden.
Förbättrat för sociala företag. Sociala företag baserar sin affärsverksamhet på att lösa en eller flera samhällsutmaningar. En handlingsplan för socialt företagande har antagits och en samordnare har tillsatts för att stötta företagandet. Alla nämnder och bolag ska se om de kan främja arbetsintegrerade sociala företag.
Grön omställning. Fler utbildningar har med information om grön omställning i undervisningen och fler korta utbildningar har tagits fram inom området.
Stöd under corona. Företag har fått stöd under coronapandemin för att kunna fortsätta verksamheten. Bland annat togs avgifter bort för torghandel, uteserveringar och foodtrucks. Hyreslättnader och uppskov med betalning för lokaler, tomträttsavgälder och arrende infördes. För att underlätta för vårdpersonal togs också parkeringsavgifter bort för dem, tillsammans med gratis parkering för MC/moped och minskad mängd tillsyn för att underlätta företagens administration.
Växla upp. Efter pandemins större påverkan görs insatser för att få igång företagsamheten i staden och att få ekonomin att rulla. Insatser görs framför allt i City, Skärholmen och Kista. Generös bedömning av evenemang görs och insatser för en levande stad såsom Levande Stockholm fortsätter.
Stadsdelsmammor har införts. En stadsdelsmamma är en kvinna som själv är nyanländ i Sverige och som arbetar uppsökande gentemot andra kvinnor för att sprida kunskap om hur samhället fungerar och hjälper till med myndighetskontakter. Stadsdelsmammorna skapades förra mandatperioden, men har blivit flera efter hand.
Bättre samhällsorientering. Samhällsorienteringen för nyanlända ska utökas framöver och inkludera mer kunskap om digitalisering och teknik, vilket idag är efterfrågat av många. Samarbetet med civilsamhället och socialtjänsten har också stärkts på initiativ från Miljöpartiet.
Hållbar offentlig upphandling: När stadens nya program för upphandling och inköp uppdaterades så förhandlade vi in att miljö och klimat, social hållbarhet samt att inköpen ska bedrivas utifrån målen i Agenda 2030 som vägledande principer för hela programmet. Stockholm stad köper entreprenader, varor och tjänster för cirka 40 miljarder kronor om året och vi har även ställt krav på att leverantörer erbjuder praktik och arbetstillfällen vid ett flertal upphandlingar. På så vis har vi sett till att främja ett mer hållbart företagande och arbetsliv för de som jobbar på stadens uppdrag.
Fler kombinationsutbildningar där kurser i Svenska för invandrare – SFI kombineras med yrkesinlärning. Det innebär vuxna som är nya i Sverige får en snabbare väg till ett jobb och egenförsörjning. Vi har fortsatt expandera kombinationsutbildningar med flera yrkesspår och utbildningsplatser.
Läs om gröna framgångar inom andra politikområden här:
https://www.mp.se/stockholm/politik/grona-vinster/